In de jaren dertig was de concurrentie rondom het product jam moordend.
De maatschappij De Betuwe, inmiddels overgenomen door HERO, verloor na een rechterlijke uitspraak het alleenrecht om Betuwsche Jam te
verkopen omdat een streeknaam niet te claimen was. Om zich toch van de concurrenten te kunnen onderscheiden besloot de directie in 1933 om een reclamefiguurtje in de stijl van het Michelinmannetje en Piet Pelle in het leven te roepen en nam reclamebureau van Alfen uit Amsterdam in de arm. Die bedacht een mannetje met een frambozenlijfje en ledematen van bessen. Op het fruitige hoofd een witte koksmuts.
Een naam bedenken voor het figuurtje viel echter niet mee. Ten einde raad scheen een van de bedenkers, Philip van Alfen, na een lange vergadering te hebben geroepen: “noem hem desnoods Flip”. Flipje is het geworden en al die jaren gebleven. Flipje werd in notime een bekend en geliefd reclamefiguurtje, mede dankzij de avonturen die hij in de vele stripboeken beleefde met Juffrouw Schaap, Jasper Aap,
Bertje Big, Flapoor Olifant en Kroesje Beer. Flipje ging in die tijd een geheel eigen leven leiden.

In de jaren '50-60 bereikte de roem van het fruitbaasje het absolute hoogtepunt. De verzamelwoede van de vele fans was groot, zij probeerden alle hebbedingen te bemachtigen, sleutelhangers, stripboeken, flipposcopen, het Flip-wip spel en veel meer.
In de jaren '70-80 was het succes tanende. De moraliserende toon van de stripverhalen paste niet meer in de tijdgeest. Flipje onderging diverse facelifts, waaronder de beruchte 'Prins Willem Alexander-look eind jaren '70.
In totaal verschenen 48 stripverhalen van Tiel Flipje. Hiervan werden slechts 46 'kleine boekjes' uitgegeven. Er is nog een 47e verhaal getekend, maar dat werd niet uitgegeven als klein boekje omdat de jamfabriek de Betuwe niet tevreden was over het 'geweldadige karakter' (Flipje vecht met een muis in dit boekje). Het is echter wel als speciale uitgave te koop in onze winkel vanaf 7 september 2015!

De Flipje, zoals die in de jaren vijftig en zestig bekend werd, is verzonnen en getekend door Eelco ten Harmsen van der Beek. Zijn vrouw verzorgde de teksten op rijm bij de tekeningen van het figuurtje.
Na zijn dood heeft zijn dochter nog 2 delen gemaakt, maar slechts 1 haalde de reguliere serie.

In de oertijd was Flipje slechts een figuur die in het laatste plaatje van andere verhalen zichtbaar was. Vervolgens werden er filmstroken uitgegeven die men in een 'Fliposcoop' kon bekijken. Deze verhalen zijn uiteindelijk gebundeld in de bekende kleine boekjes.

 

Bron: De Hollandse Nieuwe, Wikipedia.